Kära hundvänner!

Min första egna hund var en herrelös hund som kom hem till oss: Schnappi, en liten söt gatukorsning. Han erövrade mitt hjärta. Kärleken till hundar har hållit i sig sedan dess och mina tre egna hundar har gett mig mycket.

Och därför gör vi alltid vårt yttersta på Happy Dog för att tillverka sund kost åt hundar - för alla storlekar, för alla behov och för alla åldrar.

För att även du ska kunna göra ditt yttersta från första början hittar du här värdefulla tips om den särskilda kosten för din hundvalp.

Hjärtliga hälsningar
Georg Müller

Happy Dog, Georg Müller
Georg Müller

innehavare och verkställande direktör
Happy Dog

Din valp - tips och tricks för en sund tillväxt

Så håller sig din hundbebis frisk

Viktigt för ett långt och nöjt hundliv är naturligtvis en kost som är optimalt anpassad till de olika livsavsnitten och behoven och som ger din valp allt den behöver för en sund tillväxt.

Valpar har särskilda anspråk

Alla valpar har - särskilt under de första levnadsmånaderna - ett betydligt högre behov av protein och fett. Viktigt i detta sammanhang är ett balanserat förhållande mellan mineralämnena. När man ger ett helfoder för valpar (t ex Mini Baby & Junior, Medium Baby, Maxi Baby) ska man för att förhindra en överförsörjning (t ex med kalcium och vitamin D3) avstå från extrakost med mineralämnen etc.

När det gäller medelstora och stora raser ska man från och med slutet av den 5:e och 6:e månaden (eller efter tandömsningen) se till att fodret inte har för hög proteinhalt.

Den viktigaste tillväxtfasen är nästan avslutad i den åldern och proteinbehovet sjunker allt mer. För näringsrikt foder kan skada skelettet, lederna och ledbanden. I den åldern är det därför lämpligt att byta till ett speciellt unghundsfoder med en anpassad proteinandel - t ex Medium Junior, Maxi Junior.

Låt Happy Dog Team ge dig råd
Våra veterinärer på Happy Dog Service Center  tar personligen emot dina individuella kostfrågor.

Hur mycket foder behöver min valp?

När man beräknar den idealiska fodermängden ska man - i synnerhet för unghundar som har vuxit övergenomsnittligt snabbt och därmed är "för stora" - utgå från den ålders- och rastypiska "börvikten" och inte i så hög grad från den aktuella faktiska vikten ("är-vikten"). Om man utfodrar en för stor och tung valp enligt den faktiska vikten bidrar man även i fortsättningen till en för snabb tillväxt!

Hur ofta ska min valp ha foder?

  • Upp till 4 månader gamla: 4 måltider per dag
  • Upp till 6 månader: 3 måltider per dag
  • Från sex månader framåt: 2 måltider per dag.

En till två måltider per dag rekommenderas även för vuxna hundar. Måltiderna behöver inte vara lika stora, man kan fördela portionerna olika så att hunden t ex får 1/3 på morgonen och 2/3 på kvällen (eller tvärtom). För att undvika magomvridning rekommenderas till och med minst 3 måltider per dag för utsatta raser!

När kan jag övergå till "vuxenfoder"?

För små raser (upp till 10 kg) är 9-12 månader rätt ålder för att övergå till ett lämpligt "vuxenfoder".

För mellanstora raser (11-25 kg) ska omställningen göras vid 12-15 månader.

Jättestora raser har nästan avslutat växtfasen i åldern 15-18 månader. Därför övergår man då till vuxenfoder.

Det nya fodret väljs beroende på ras, ämnesomsättning och aktivitet (t ex Adult Mini för vuxna hundar upp till 10 kg med normalt energibehov, Adult Medium för vuxna hundar mellan 11-25 kg med normalt energibehov, Adult Maxi för vuxna hundar från 26 kg med normalt energibehov).

När du kommer hem med din valp ska du tänka på att den har många intryck att smälta på mycket kort tid. Den har inte längre sin trygga miljö, sina syskon och sin gamla familj omkring sig och måste först vänja sig vid sina nya människor och den nya omgivningen. Låt den få tid på sig!

Även om du älskar din valp och glömmer allt annat när du ser den, kommer tillfällen när det händer tråkigheter som till exempel när den just har bitit sönder det tredje paret av dina älsklingsskor.

Senast då blir det klart att man måste börja med den grundläggande uppfostran av valpen. Följande tips inskränker sig till ett fåtal men grundläggande punkter som i första hand är de viktigaste som hundvalpen måste lära sig.

Rumsrenhet

Rumsrenhet hör till de viktigaste ting som en valp måste lära sig för att skona dina mattor och nerverna hos alla inblandade parter. Under de första veckorna måste du ha tålamod. Bär regelbundet ut valpen i intervall om ett par timmar, även under natten, eftersom en så liten valp inte klarar en hel natt utan att göra ifrån sig.

Valpar gör i de flesta fall ifrån sig direkt efter det att de har sovit, ätit eller lekt men även under leken. Gör den ifrån sig ute ska du berömma den klart och tydligt och visa att du blir glad. Ertappar du den på bar gärning med att uträtta sina behov inne säger du högt "nej" och bär ut den i trädgården. Gör den ifrån sig ute ska du berömma den ordentligt. När olyckan redan har skett, d v s när högen redan ligger på mattan, har du otur - den som kommer för sent måste göra rent. Om du skulle bestraffa valpen nu vore det meningslöst. Valpen förstår inte längre sammanhanget.

Kom! eller: Vad heter jag egentligen?

För att din valp ska lära sig vad den heter tilltalar du den med dess namn och ger den samtidigt foder. I de flesta fal lär sig de små mycket snabbt att de är menade och att de kan förvänta sig något bra när de hör klangen av sitt namn. Du kan avlägsna dig ett par meter från din hund med foder i handen och sedan ropa dess namn. När den kommer ger du den belöningsbiten.

Nästa steg vore nu att tilltala den med namnet när den inte iakttar dig. Då är vi redan framme vid nästa viktiga punkt: Din valp måste lära sig att den måste iaktta dig - och inte tvärtom! Utnyttja de tillfällen när valpen inte är uppmärksam på dig och göm dig och ropa sedan dess namn. Tänk på att inte avlägsna dig för långt. Kommer valpen när du ropar på den ska du berömma den jättemycket. Du kan även springa bort från den och jubla högt. På så sätt får du valpen att bli uppmärksam och den kommer att springa efter dig. Även i det här fallet ska du belöna den med foder eller en lek när den väl kommer fram till dig.

Nej! Släpp! Fy!

En del saker som kan tyckas vara ganska trevliga när valpen gör dem är det inte längre hos den vuxna hunden. Därför ska en valp lära sig att det inte alltid är den som bestämmer. Även när den umgås med sina syskon, mamman eller andra äldre djur måste den lära sig och acceptera det. Ha därför inte överseende med allt - du bestämmer vad som är tillåtet eller inte!

Men först måste den ha lärt sig vad "nej" överhuvud taget betyder.

Ta en godisbit i handen och håll fram den åt valpen. När den vill ta den sluter du handen och säger "nej". Efter ett ögonblick öppnar du handen igen och upprepar leken. I de flesta fall lär sig valpen ganska snabbt vad "nej" betyder. Nu öppnar du handen, håller fram den och säger "ta" till hunden. Det kommer inte att ta länge innan valpen tar godisbiten först när du säger "ta".

När detta fungerar gör du övningen svårare och lägger godisbiten framför dig på golvet. Men se till att du är snabbare än din hund om det inte skulle fungera! Upprepa övningen gång på gång, först hemma där miljön är lugnare, sedan utomhus. Om du övar regelbundet och konsekvent utan att din lilla valp segrar alltför många gånger kommer det inte att ta länge innan ditt "nej" fungerar i vardagssituationer.

Ett "nej" kan rädda liv och förhindra att farliga situationer uppstår.

Korrigering

När din lilla valp överskrider gränserna för gott uppförande måste du även visa den det. I många fall kan det räcka med att ignorera den, till exempel när den är för påträngande eller för vild i den sociala kontakten med dig. I så fall säger du klart och tydligt "stopp" och går därifrån. Nu har den förlorat det som just var så viktigt och står nu där ensam.
 
Skulle inte det räcka för att stoppa den eller när den till exempel just håller på att tugga sönder det redan nämnda paret älsklingsskor har det ingen verkan om du ignorerar den. I den situationen bryr sig din lilla valp inte alls om ifall du går därifrån eller inte. Nu har du inget val utan måste ge en tydlig signal att den ska sluta. Det gör absolut ingenting, bara signalen är entydig och rimlig med tanke på situationen och bara den ges genast. Visa valpen gränserna genom att gå direkt mot den eller genom att böja dig över den samtidigt som du fixerar den med ögonen. Om det inte räcker kan du även stöta till den eller kasta omkull den.

Det låter hårdare och ser hemskare ut än det verkligen är. Den som har sett hur äldre hundar umgås med valpar vet att det inte pjoskas med dem. Men nu har valpen lärt sig läxan och sedan måste man inte upprepa det hela gång på gång. När det gäller att handla genast och klart har vi människor mycket att lära oss av hundarna! Valpar som ignorerar allvarligt menade stoppsignaler från äldre hundar upplever man aldrig.

Valpar däremot som inte tar stoppsignaler från människor på allvar är tyvärr ingen sällsynthet. Du har det fortfarande lätt eftersom mycket är så gulligt hos valpar. Men det kan vara allt annat än gulligt hos en vuxen hund!

Viktigt att nämna i detta sammanhang är att hundar inte är långsinta. Även här kan vi ta exempel av hundarna och lära oss av dem. Att ignorera under en längre tid är inte meningsfullt utan tvärtom skadligt för relationen människa-hund. Att anta "försoningserbjudandet" från den tillrättavisade är mycket viktigt och kommer att stärka din hunds förtroende för dig.

Sök